Arkivet

 

Här finns äldre notiser och aktiviteter från tidigare webbsidor.


Genomförda PROGRAM hösten 2023

SKOGSDAGARNA 16 – 24 september

Upplev och lär om skogen!

Skogen är fantastisk – vi vill ge fler chansen att upptäcka den!
I samband med Naturskyddsföreningens nationella Skogsdagar den 16-24 september ordnar Naturskyddsföreningen Strängnäs arrangemang, som alla är välkomna till. Vi välkomnar till spännande exkursioner och samtal om och i skogen!

16-24/9 TIPSPROMENAD

Under hela skogsveckan finns en tipspromenad längs motionsspåren i Strängnäs och Mariefred. I Strängnäs vid stadsskogen och i Mariefred vid Hammarens IP. Här finns frågor för både vuxna och barn – ni lär er om naturen och har chans att vinna en bok!

 

16-24/9 FOTOTÄVLING

Ta en bild på något du gillar i din skog! Bilden lägger du upp på din Facebook-sida och taggar med #natursnasfoto23. Tävlingen pågår till söndag 24 september kl. 18:00.

Lördag 16/9 SKOGSUTFLYKT
Tid: kl. 10:00 – ca 14
 

Arrangemanget sker i samverkan med Strängnäs svampklubb för att söka efter och lära oss om rödlistade arter och signalarter. Båda dessa indikerar att en skog har höga naturvärden. Ta med lupp, förstorningsglas eller kikare om du har, samt kläder efter väder och gärna lite fika. Samling på grusplanen vid Domkyrkan. Samåkning rekommenderas – det finns få p-platser vid det tänkta skogsområdet.

Kontakt: Strängnäs svampklubb: Björn Carlsson 070-344 06 29. Naturskyddsföreningen: Staffan Petré 073-634 20 15.

Lördag 16/9 NATURNATT I EN ÄDELLÖVSKOG
Tid: kl. 20:00 – ca 22

På spaning efter nattfjärilar och fladdermöss! Vi är rustade med ultraljudsdetektor för att upptäcka fladdermössens ljud, samt speciallampa för att locka nattfjärilar.

Välkomna till Gorsingelund, en stadsnära ädellövskogslund, vid Annebergsvägen i Strängnäs. Ta med ficklampa, kläder efter väder och kanske lite varm fika.

Kontakt: Staffan Petré 073-634 20 15 (Vid regn inställt!)

 

Söndag 17/9 SKOGSUPPLEVELSE

Tid: kl. 10:00 – 12:00

Kom med oss ut i en stadsnära skog i Strängnäs! Vi tittar bl.a på rödlistade arter och signalarter. Kläder efter väder, ta gärna med fika eller en frukt.

Samling kl 10 vid Finningeskolan, Brunnsvägen 51 Strängnäs Kontakt: Staffan Petré 073-634 20 15

 

Naturskyddsföreningen deltar i
KlimatHOPPmöte i Thomas Arena lördag 23 september kl 10-17
Olika aktörer bjuder på musik, utställningar, föreläsningar och många spännande event! I samverkan med Studiefrämjandet. FRI ENTRÉ
https://www.studieframjandet.se/klimathoppmotet/program-strangnas/

 

TIPS!
Onsdag 20/9 WEBBINARIUM tid kl 19-20.30
”Skogen – fakta och förundran” Att delta är GRATIS, men din ANMÄLAN behövs för att få tillgång till länk till mötet.
Se länk nedan för mer information.

https://www.naturskyddsforeningen.se/engagera-dig/kalender/skogen- fakta-och-forundran-digitalt-2023-09-20/

 

Söndag 24/9 VANDRING I ETT NATURRESERVAT tid: Kl 10 – ca 14.

~VANDRING I ETT NATURRESERVAT~
Följ med på en vandring i Gallsjömossens naturreservat och upplev den unika biologiska karaktären som bara en mosse har. En mångfald av arter finns att upptäcka när vi vandrar på stigar, spänger, över berg och genom gammelskogar. Vi stannar också upp och tar in ljuden och dofterna från skogen, mossen och dess invånare. Trummandet från en hackspett som letar föda. Doften av mossa och skvattram. Kanske hittar vi också spårtecken från traktens stora rovdjur.
Skogen hyser också mängder av kulturella lämningar som minner om tider som varit. Den uppmärksamme kan finna både kolbottnar och kolarkojor i skogens gömslen.
Samåkning är att föredra då det är begränsat med parkeringsmöjligheter. Aktiviteten är gratis, förutom att vi självklart delar på kostnaden för transporten av oss själva. Är du passagerare, betalar du alltså en rimlig slant till den du åker med.
SAMLINGSPLATS: kl 10.00 vid AniCura, Annebergsvägen 4 i Strängnäs eller möt upp vid parkeringen vid Harsjöhult. (GPS koordinater till Harsjöhult N5912179 E01702079)
TID: Söndag 24 sept. kl 10-14
KONTAKT: Staffan Petré,
strangnas@naturskyddsforeningen.se
073-634 20 15
Ta med mat/fika och dryck samt kläder efter väder.
VÄLKOMNA UT!

 

FIXARDAG I GORSINGELUND söndag 15 oktober kl 10-13
Vi fixar och gör fint i området inför vintern. Kom med och gör en liten insats, du kanske vill hjälpa oss med att rensa holkar, kratta löv, klippa sly, plocka skräp m.m. Elden tänds ev. så ta gärna med något att grilla.
Plats: Annebergsvägen Strängnäs

 

VANDRING I VARGENS MARKER – under hösten
~Mer info kommer~

*Med reservation för eventuella ändringar.

 

 

 

 

******************************************************************************